Provinciale bibliotheekcatalogus biedt uniek digitaal platform voor 150 bibliotheken van 41 gemeenten

Wie surft naar provant.bibliotheek.be, heeft toegang tot 2,5 miljoen titels van boeken, films en cd’s verspreid over 150 bibliotheekfilialen. Daarmee is de digitale bibliotheekcatalogus van de provincie Antwerpen één van de grootste van Vlaanderen. “ISIS wordt aangeboden en beheerd door het Provinciaal Bibliotheekcentrum en biedt niet enkel lezers een schat aan informatie maar zorgt er ook voor dat bibliotheken efficiënter kunnen werken”, zo stelt gedeputeerde voor Cultuur Ludo Helsen. Naast de algemene ISIS catalogus is er ook een lokale versie die je bereikt door te surfen naar naamvanjegemeente.bibliotheek.be.

 

De provinciale bibliotheekcatalogus werd in 2006 gelanceerd en brengt de collecties van alle aangesloten bibliotheken samen in een gemeenschappelijke catalogus die je op het internet kunt raadplegen. Met zo’n 592 190 boeken, 62 295 films en 1 876 968 tracks van cd’s vindt iedereen hier zijn gading. In de toekomst maakt ISIS het zelfs mogelijk om een overzicht te krijgen van de collecties van alle Vlaamse bibliotheken.

 

 

De vele mogelijkheden van ISIS  

Het voornaamste voordeel van de website is dat je van thuis uit in één muisklik kunt zien welk bibliotheekfiliaal welke titels heeft en of ze daar al dan niet uitgeleend zijn. Via interbibliothecair leenuitverkeer is het zelfs mogelijk om werken uit een verder gelegen bibliotheek te laten overkomen naar de dichtstbijzijnde vestiging..

 

Een bijkomende dienst van de catalogus zijn de gedigitaliseerde werken die je er kunt raadplegen. Meestal zijn dit oude boeken, de klassiekers, waarvoor de meeste bibliotheken geen plaats meer hebben. Veel van die werken zijn ondertussen in het publieke domein beschikbaar en via ISIS digitaal raadpleegbaar.Naast deze klassiekers is er ook een ruime selectie aan kranten en tijdschriftartikels te vinden.

 

Ander pluspunt van ISIS is dat je naast de courante materialen ook een groot aantal luisterboeken, Daisy-boeken en groteletterboeken kunt terugvinden.Maar de catalogus biedt meer dan enkel boeken. Van muziek beluisteren of uitlenen, informatie terugvinden over evenementen tot het volgen van de literaire actualiteit, met ISIS kan het allemaal. Bibliotheken kunnen nu immers net als een webwinkel hun meest recente aanwinsten en andere blikvangers in de kijker plaatsen.

 

”Ook het personeel van de bibliotheken ondervindt de voordelen van het systeem. De gegevens van nieuwe boeken en andere werken moeten niet langer in elke bibliotheek apart ingegeven worden maar worden via ISIS slechts één keer centraal ingevoerd. De catalogus bespaart hen dus veel kostbare tijd.” aldus gedeputeerde Ludo Helsen. 

 

 

Praktische info

Isis werd opgestart door het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof. www.provant.be/bibliotheekcentrum)

 

De catalogus kun je terugvinden op:http://provant.bibliotheek.be

 

Deelnemende gemeenten zijn: Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Balen, Beerse, Berlaar, Bonheiden, Boom, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Herenthout, Herselt, Hulshout, Ivebic (Hemiksem Schelle), Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Lille, Mechelen, Merksplas, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Puurs, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schoten, Sint-Amands, Stabroek, Vorselaar, Westerlo, Zoersel en Zwijndrecht.